MENU

Jouw duurzame buurt!

Een duurzame buurt

Wat is een duurzame buurt? Een duurzame buurt is een buurt die probeert op een zo duurzaam mogelijke manier met haar omgeving om te gaan. Minder en duurzamere energie te gebruiken. Bewust gebruik te maken van de auto. Bewust te consumeren. Geen voedsel te verspillen en spullen te recyclen in plaats van weg te gooien. En elkaar een beetje te helpen, waar dat kan.

Samenwerken

Verduurzaming betekent een verandering van je eigen gedrag en aandacht voor dingen waar je normaal gesproken niet zo bij stil staat. Het is best lastig om gewoontes te doorbreken en dat kost tijd. Het helpt om samen aan verduurzaming te werken. Je kunt elkaar motiveren en veel van elkaar leren. Misschien heeft iemand al zonnepanelen geplaatst of zijn/haar huis geïsoleerd. Handig als anderen van jouw ervaring kan profiteren en niet iedereen zelf het wiel weer hoeft uit te vinden. Soms is het ook goedkoper om samen een stap in verduurzaming te zetten. Je kunt b.v. korting krijgen bij de aanschaf van zonnepanelen.

We gaan uit van vier onderwerpen vanuit waar je invulling kunt geven aan duurzaamheid in jouw buurt. Dit zijn:

  • Energiezuinige buurt
  • Afvalarme buurt
  • Een groene buurt
  • Duurzaam vervoer

Bespaar energie! 

Samen maken we de buurt duurzaam: door energie te besparen! Dat kan op veel verschillende manieren. Bijvoorbeeld  met de hele buurt zonnepanelen inkopen, woningen energiezuiniger maken, of zelfs een windmolen….! En heb je wel eens aan een Klimaatstraatfeest gedacht? Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Want je kunt enorm besparen. Dien jouw duurzame idee in! 

Doe inspiratie op voor jouw energiezuinige buurt: 

In Enschede:

Of kijk eens op de Facebookpagina Groene Wijk Enschede 

Wil je meer informatie over landelijke initiatieven?

foto2.jpg

Naar een buurt met minder afval

Door spullen opnieuw te gebruiken en te repareren in plaats van nieuw te kopen, door spullen te delen of te ruilen, door zelf groenten te verbouwen of direct te kopen van de boer,  kan flink op de portemonnee worden bespaard en het is ook nog goed voor het milieu.

Repair Café

Heb je een kapotte stofzuiger, rits of een gat in je t-shirt? Zonde om weg te gooien! Toch? Want door heel Enschede vind je Repair Café’s. Je wordt gratis geholpen. Gezellig, je kunt je spullen nog wat langer gebruiken en zo maken we samen minder afval. Doe je ook mee? Lees er meer over op: www.goodgoan.nl

Spullen uitlenen!

Weet je wat ook een leuk idee is? Spullen uitlenen: daar word je blij van! Want hoe vaak gebruik je die biertap, boormachine of partytent nou eigenlijk? Kijk eens op www.peerby.nl. Of laat de hele buurt lezen met jouw eigen Minibieb. Je kunt een Minibieb ophangen aan jouw huis of plaatsen bij een vereniging, school of bedrijf in de buurt. Kijk ook eens op: minibieb.nl

En….wat is jouw goede idee om spullen beter te benutten in jouw buurt? Deel het met ons en maak gebruik van de wijkbudgetten!

Samen eten: gezellig en duurzaam! 

Wist je dat we per jaar bijna 50 kilo voedsel per persoon weggooien? Maak iemand in de buurt blij en deel je eten. Ook wel zo gezellig toch? Je kunt je eten ook aanbieden via www.thuisafgehaald.nl. Je geeft dan door wat je gaat koken en wat de kosten zijn. Iemand bij jou uit de buurt komt het dan ophalen. Zo ben je lekker sociaal,  verdien je wat bij én gooi je minder weg. Jij maakt de buurt duurzaam!

Een schone buurt!

Een schone buurt, wel zo fijn! Niets zo irritant als zwerfafval toch? En het is ook nog eens slecht voor het milieu. Dus: doe met ons mee en maak de buurt schoon! Organiseer een opruimdag of help mee. Je kunt daarvoor gratis de Jij maakt de buurt- aanhanger lenen [link]. Jij maakt de buurt duurzaam, want jij maakt de buurt schoon! 

Wil je weten hoe je een opschoondag organiseert? Kijk op www.nederlandschoon.nl

Vind je de afvalbakken in jouw buurt maar saai? Bezoek dan eens de website van 'De ideeënwinkel'. 

Heb je nog andere goede ideeën voor een schone buurt? Deel het met ons en kijk of je gebruik kunt maken van de wijkbudgetten!

Lekker groen!

Geniet samen van een groene buurt. Wist je dat daardoor de waarde van de woningen ook indirect stijgt? Een buurt met meer natuur en groen is toch sfeervoller en aantrekkelijker. In heel Enschede wordt er hard gewerkt aan een groene buurt met groene schoolpleinen, mini- tuintjes, mooi aangelegde plantsoenen, wijkontmoetingstuinen….. kijk eens wat er mogelijk is in jouw buurt met de wijkbudgetten. Fijn om in te wonen en goed voor het milieu. Samen maken we de buurt duurzaam met een groene buurt. 

Doe inspiratie op voor jouw groene buurt: 

Of kijk eens op de Facebookpagina van de Groene Loper Enschede.

foto4.jpg

Deel je auto

Een auto delen in de buurt: doe er je voordeel mee! Bespaar geld en draag bij aan een duurzaam Enschede. Iets voor jouw buurt? Kijk eens op websites als www.greenwheels.nl, of bij ConnectCar en MyWheels. Of maak samen met buurtgenoten een handig schema. 

Goed voorbeeld in Enschede: auto niet de deur uit, maar delen met buurman

Een auto van een buurtgenoot huurt je via een platform als SnappCar en WeGo. De Vereniging voor Gedeeld Autogebruik heeft een overzicht van de kosten voor het huren van een deelauto van een buurtgenoot op www.deelauto.nl. Op www.ritjeweg.nl vind je een overzicht van alle deelauto's bij jou in de buurt en onderlinge vergelijkingen. 

Buurtinformatie

Over alle buurten is informatie beschikbaar. Klik hier om naar de overzichtspagina te gaan.

Lees meer

#jijmaaktdebuurt

Twitter niet beschikbaar

12:34 14 okt 2019, door Sitebeheerder

Pitchavond Initiatiefkracht Noord geannuleerd

nieuws, Alle buurten

Helaas gaat de pitchavond van 15 oktober niet door. We hebben te weinig aanmeldingen gekregen om er een leuke avond van te maken. Wel zal in het …

Lees meer

15 oktober pitchavond Noord

nieuws, Alle buurten

Enschede Noord beloont wijkoverstijgende initiatieven Nieuwe presentatie-avond Initiatiefkracht Noord op 15 oktober 2019 2.500 Euro als …

Lees meer