MENU

Een gloednieuwe speeltuin in Wooldrik

nieuws, Alle buurten

14:31, 30 augustus 2021 door MJB

Van een gesprek bij het schoolplein naar een gloednieuwe speeltuin! Vier bewoners van de wijk Wooldrik hebben met wijkbudget van de gemeente ervoor gezorgd dat de speeltuin aan de Celciusstraat compleet vernieuwd wordt. Fase 1 is afgelopen najaar opgeleverd, Na de zomer gaat fase 2 van start.

Corinne vertelt: “De vraag naar een vernieuwde speeltuin kwam eigenlijk vanuit ons allemaal. We stonden bij het schoolplein en keken hierbij op de verouderde speeltuin. We opperden samen: hoe leuk zou het zijn als we hier wat aan konden doen?”

Carin: “We hebben er samen over nagedacht en toen hebben we een clubje opgericht.”

Corinne: “Nog vóórdat we plannen gingen maken hebben we contact gezocht met de gemeente, in ons geval Wijkraad Oost. Die reageerden vrij vlot op onze oproep en toen spraken we een eerste keer af. Dat kon in de avonduren bij één van ons thuis, dus dat was ideaal. Toen hebben we ons idee uitgelegd. Hans Schutte, de wijkbeheerder van Oost, is onze contactpersoon en heeft ons alles uitgelegd over wijkbudgetten. Toen zijn we een plan gaan schrijven. Hierin hebben we precies beschreven welke visie we hebben op spelen, welke doelgroep we in gedachten hadden, welke speeltoestellen goed pasten. Daarin heeft de gemeente ons goed geholpen. Ze hebben ons verteld met welke partijen voor speeltoestellen zij bijvoorbeeld goede ervaringen hadden. Zo is het plan ontstaan. Hier hoorde trouwens ook een begroting bij. Dit plan hebben we ingediend bij de wijkraad. Daarnaast hebben we financiering gezocht bij de Rabobank.”

Marijn: “De Rabobank heeft een soort stimuleringsfonds, daar hebben we naartoe geschreven. Vanuit beide partijen, de gemeente en de Rabobank, hebben we de speeltuin volledig kunnen financieren.”

Hoe verliep het proces?
Corinne: “We hebben best regelmatig vergaderd, ik denk dat we in totaal er een jaar mee bezig zijn geweest. Het is echt een proces dat we samen zijn aangegaan.”

Carin: “Doordat we een clubje vormden kwam ieders kwaliteiten naar boven. We konden op deze manier onze krachten bundelen, ieder van ons had zijn eigen specialiteit en kon die ook goed inzetten. We vulden elkaar heel goed aan.”

Corinne: “We zouden iedereen die ook zoiets wil doen aanraden om het met een groepje te doen. Samen sta je sterk!”

Marijn: “We zijn heel tevreden over hoe Hans met ons heeft meegedacht. Qua plan, maar bijvoorbeeld ook qua groenvoorziening.”

Wendy: “We hadden zelf nog helemaal niet over groenvoorzieningen nagedacht en toen vroeg Hans aan ons: ‘wat willen jullie daarmee?’. Terwijl wij niet wisten dat dit een optie was. Fijn dat we daarop gewezen werden. Het was eerst een soort ‘open vlakte’, in fase twee komt er nog groen bij. Ik denk dat alles samen de bepalende factoren zijn geweest voor ons succes. Met Hans die doorpakte, contacten legde bij de leverancier. Hij maakte dan een afspraak en wij hoefden alleen maar te komen, en zo ging het overleggen heel vlot.”

Hoe ging het aanspraak maken op het wijkbudget?
Carin: “We hebben het plan ingediend, en dan krijg je te horen ‘dat duurt zo en zo lang’. Maar we kregen heel snel bericht en het was ook direct goedgekeurd. Daar waren we door verrast. Het plan was ook goed hoor, dat werkt natuurlijk mee. Als je plan van a tot z klopt, hoeveel vragen moet je dan nog stellen?”

Corinne: “Ook hierin hebben we afgestemd met Hans. Wat is het beschikbare wijkbudget op jaarbasis? Als dat 100 is, moet je geen 99 gaan vragen. Zodat er voor andere bewoners van de wijk wijkbudget beschikbaar blijft.”

Hoever staat het er nu mee?
Carin: “Het grootste gedeelte van de speeltoestellen staat. Dat hebben ze vorig jaar voor de kerst geplaatst. Daar wordt al heel veel gebruik van gemaakt! Het tweede deel hebben we net besproken en wordt na de zomervakantie geplaatst. De groenvoorziening gaat Hans zich over ontfermen. Maar hij doet dit in overleg met buurtbewoners.”

Wat zijn de reacties uit de buurt?
Allen: “De reacties zijn supergoed!”
Carin: “Heel veel mensen zijn enthousiast en vinden het leuk! Het is zo’n verschil met wat er was. Hiervoor speelden er weleens kinderen, maar niet heel veel. En nu is het iedere dag bomvol met spelende kinderen. De school maakt er ook dankbaar gebruik van.”

Corinne: “We mochten via de school ons project aankondigen. Via de nieuwsbrief. Dat maakt weer dat je mensen enthousiast maakt. Ook hebben we een website aangemaakt waar mensen hun vragen konden stellen. Dus we waren op veel manieren te bereiken.”

Carin: “Daarnaast hebben we, bewust met de kinderen, geflyerd. Ieder huis in de wijk heeft een flyer van ons ontvangen met daarop alle informatie over ons project. We willen nog een officiële opening doen. We kijken nu of dat eventueel na de afronding van fase 2 kan.”

Hebben jullie aanraders voor inwoners die een soortgelijk project willen doen?
Carin: “Zoek een Hans, haha!”
Corinne: “Zoek contact met de gemeente, en weet bij wie je moet zijn zodat je samen een plan kunt opstellen. Maak gebruik van de kennis van de gemeente.”
Carin: “Mij lijkt het handig dat de gemeente een soort format opstelt die je kunt invullen wanneer je zo’n plan gaat maken. Ik kan me voorstellen dat er inwoners zijn die denken: ‘waar moet ik beginnen?’”
Corinne: “Een andere tip is: houd tempo in je project. Wij stimuleerden elkaar telkens. Dus een groepje is fijn, zo’n format, contact met de gemeente, en houd het tempo erin. Dan blijft het een afgebakend project, en zie je direct resultaat. Dat motiveert echt.”
Carin: “En houd contact met de omwonenden. Zij zijn natuurlijk benieuwd.”

Op de foto van links naar rechts: Carin, Wendy, Corinne, Marijn.

Buurtinformatie

Over alle buurten is informatie beschikbaar. Klik hier om naar de overzichtspagina te gaan.

Lees meer

#jijmaaktdebuurt

Twitter niet beschikbaar

19:30 23 jan 2022, door Sitebeheerder

De hele buurt met de voeten in de modder: sociaal tuinieren!

nieuws, Alle buurten

Op zaterdag 20 november lanceerde Stichting Present samen met SVEN Incluzio Uitvoering een nieuw initiatief: sociaal tuinieren. 4 tuinprojecten …

Lees meer

Inwoners adopteren boomperken in Enschede

nieuws, Alle buurten

Begin oktober was de eerste editie van het Nationale Boomspiegelfeest. Mensen in heel het land legden meer dan duizend tuintjes aan in de kale grond …

Lees meer
Ga naar