MENU

Wormenbak//Wormenhotel

09:59, 05 september 2018 door Karin Vaneker

Geachte dames en heren,

Sinds augustus 2016 haal ik gratis de koffieprut op van het gemeentehuis en andere locaties in de Enschedese binnenstad. De koffieprut gebruik ik als groenbemester en als wormenvoer in de zogenaamde Robson moestuin en voor de bloementuin op de locatie van het Pet-paviljoen aan de Blekerstraat.

Met een creatieve, AKI/Artez opleiding, commerciële, journalistieke en internationale wetenschappelijke ervaring, ben ik in 2016 op zoek gegaan naar ‘circulair economisch’ verantwoorde oplossingen voor de koffieprut van de gemeente Enschede. Hoe? Door literatuur- en praktijkonderzoek met de zogenaamde werkvloer te combineren. Door mijn journalistieke en sociaalwetenschappelijke ervaring weet ik: alles is cultuur! Veel oplossingen die aan tekentafels worden bedacht, mislukken in de praktijk vanwege cultuurverschillen tussen mensen en groepen onderling. Door mijn sociaalwetenschappelijke onderzoek ben ik mij zeer bewust geworden van klimaatproblematiek. Er bestaat een grote noodzaak om de bodem en zo het klimaat te verbeteren. Tijdens mijn circulair economische koffieprut onderzoek heb ik mij expliciet gericht op zogenaamde bodemverbeteraars en als bijproduct zeep van lokale ingrediënten en reststromen als koffieprut.

In de Robson moestuin staat een wormenbak die voor koffieprut en groenafval wordt gebruikt. Ik ben mijn kennis en ervaring gaan verbreden want wormencompost wordt gezien als de allerbeste compost. En wormencompost verbetert niet alleen de bodem, maar absorbeert CO2. Inmiddels heb ik een stuk of 10 wormenbakken staan, die gebruik ik om wormen te telen en gratis uit te delen. Momenteel worden van Groningen tot Maastricht zogenaamde wormenhotels in de openbare ruimte geplaatst. Terwijl gespecialiseerde wetenschappers stellen, we weten nog te weinig van wormen en het bodemleven, doen de aanbieders het voorkomen alsof ze er alles al over weten. Burgers groenafval in een wormenhotel laten deponeren, kan alleen wanneer ze over de benodigde kennis en ervaring beschikken. Door me goed in te lezen in de materie en het gedrag van wormen in de tuin en wormenbak te bestuderen, is mijn conclusie: het wormen welzijn speelt een grote rol in een zogenaamd wormenhotel. Omdat niet alle groenafval geschikt is en huis-tuin-en-keukenafval als wormenvoer problematisch en ingewikkeld is. Van april tot juni heb ik aan een expositie bij Concordia meegedaan en daar een wormenbak geplaatst. De wormen heb ik elke week gevoerd met het groenafval (koffieprut, theezakjes, fruit-, groenteresten en papier) dat ik intern uit de grijze restafval-bak heb gevist. Dat ging uitstekend. Sterker, niemand in de organisatie heeft gemerkt dat er huisdieren aanwezig waren. Op basis van die ervaring heb ik geconcludeerd: een wormenbak is uitstekend geschikt voor organisaties en bedrijven die hun groenafval niet kunnen scheiden. Stukken gemakkelijker dan thuis je eigen huis-tuin en keukenafval aan de wormen voeren. Ook al zijn wormen gemakkelijke huisdieren en groenafval opruimers, zelf een wormenbak maken of kopen, is voor de meeste mensen veel te ingewikkeld. Inmiddels geef ik gratis kant-en-klare wormenbakken weg en lever daarbij een stukje service.

Op de griffie, bij Concordia en Dille & Kamille, waar ik gratis koffieprut afhaal, heb ik inmiddels afvalbakken geplaatst voor het groenafval. Dat gaat uitstekend! Bovendien vindt een groeiende groep burgers het belangrijk om thuis en/of op het werk een bijdrage te leveren aan het verbeteren van het klimaat en de bodem.

Op jullie griffie, was de griffier enthousiast, maar in plaats van meteen een wormenbak in de keuken van de griffie plaatsen, was mijn advies: eerst thuis uitproberen. Dat gaat uitstekend. Op verzoek van een duurzame varkensboer uit Saasveld ben ik een paar maanden geleden met kleinschalig onderzoek begonnen. De literatuur en mijn ervaring laten zien dat het mogelijk is varkensmest koffieprut en ander afval aan wormen te voeren. Op die manier wordt van heel veel varkensmest (1400 ton!), heel veel minder wormenmest gemaakt. Vanwege de mestboekhouding en om de wettelijke mogelijkheden af te tasten, heb ik met instanties in Den Haag en het provinciehuis in Zwolle (Agro & Food) gepraat. Na afloop van het gesprek vroeg het provinciehuis: wil je ons ook een wormenbak brengen. Waarom? Het goede voorbeeld geven, doet goed volgen… op het provinciehuis wordt fruit uitgedeeld, dat is gezond voor mensen en door het afval in een wormenbak te laten deponeren, kan de provincie het goede voorbeeld gaan geven.

Een wormenbak is een uitstekende en simpele manier om de koffieprut en ander groenafval van organisaties die groenafval niet kunnen scheiden te verwerken. En wanneer er, zoals op de griffie, tuinliefhebbers in een organisatie werken, dan is wormencompost altijd welkom!

De meeste wormenhotels die worden aangeboden zijn van plastic. Ook mijn wormenbakken zijn van plastic. Aan het gebruik van plastic wormenbakken kleven allerlei nadelen. Een houten wormenbak is veel beter! Daarom heb ik met Mark van Loon (beeldbouw.nl) gepraat over geschikte houtsoorten en of het mogelijk is om een houten wormenbak met het logo van de gemeente Enschede te maken. Dat is geen enkel probleem! Als collega’s onder elkaar help je elkaar graag en gratis, maar Mark zonder enige vorm van betaling een houten wormenbak met jullie logo laten maken, gaat mij te ver.

Daarnaast vermoed ik dat in de binnenstad van Enschede, bij organisaties en op jullie andere locaties ook wel belangstelling zal bestaan voor het plaatsen van een gratis houten wormenbak van Mark. Het lijkt mij ook een uitstekend relatiegeschenk (net als aan het provinciehuis).

Zouden jullie mij kunnen helpen met de financiering?

Daarnaast zou ik graag met jullie praten over het plaatsen van een ‘wormenhotel’ in de openbare (binnenstedelijke) ruimte van Enschede. Een wormenhotel is uitstekend geschikt voor de openbare ruimte alleen kan dat, mijns inziens, stukken beter dan momenteel door de gemeente Groningen en in andere steden gebeurd.

Ik hoop van jullie te horen.

Veel dank voor jullie moeite!

Warme groet,
Karin Vaneker

Status

Ontvangen

Buurt

Centrum

Locatie

Ga naar