MENU

Kunstwerk Stroinkslanden Zuid

nieuws, Alle buurten

15:43, 29 november 2016 door Bert Kollenhof

Kunstwerk “Het Zuiderspoor, de geschiedenis herleeft”

Onlangs is aan de Hanterlanden onder grote belangstelling een kunstwerk onthuld. Deze muurschildering, gemaakt in olieverf door de Enschedese kunstenaar Sonna Krom, verbeeldt de geschiedenis van de stad Enschede en met name de rol van het Zuiderspoor, dat hier, parallel aan de Buurserstraat, de stad in liep om de stad van brandstoffen te voorzien. Het spoor was de aorta van de stad Enschede op het moment dat de industriële revolutie de stad een nieuwe rol en een nieuw uiterlijk gaf. De textielfabrieken draaiden dag en nacht en de behoefte aan brandstoffen was enorm. Het Zuiderspoor werd daarvoor aangelegd en liep langs deze plek de stad in. Iets verderop, ter hoogte van de huidige Singel, waren de losplaatsen en dreven de kolenboeren hun handel.
Ik had lange tijd het idee om de verdeelkastjes van de KPN en Enexis te verfraaien. Maar dan komt de vraag: “Hoe ga je het verfraaien”. Brainstormend over de mogelijkheden realiseerde ik me dat precies op die plek vroeger de spoorlijn liep die Station Zuid met het Ruhrgebied verbond. De gezamenlijke Enschedese textielfabrikanten hadden de spoorlijn laten aanleggen om verzekerd te zijn van een snelle en regelmatige aanvoer van brandstoffen voor hun stoommachines.
Toen kwamen de ideeën wel naar boven borrelen. Het eenvoudige idee groeide uit naar iets veel groters, integreer de 2 kastjes in een groot kunstwerk waarbij ook de achterliggende schutting betrokken is.
Onderwerpen genoeg nu: de spoorlijn, de stoomtrein, de textielfabrikanten, de textielfabrieken, de arbeidsomstandigheden van de fabrieksarbeiders, de strijd voor betere arbeidsomstandigheden, de kinderarbeid, Station Zuid, brug Zuid, de zeepkistenraces, de kolenboeren, de gasfabriek,
de industriële revolutie en de boerderij die hier naast de spoorlijn gelegen was.

Het was nog niet eenvoudig om een kunstenaar te vinden die mijn ideeën wilde/kon realiseren.
Afgelopen juni, was er zoals elk jaar, de manifestatie “Kunst in het Volkspark”. Na wat omzwervingen kwam ik in contact met Sonna Krom. In haar atelier aan de Parkweg was ik gelijk onder de indruk van haar werk, de manier van schilderen, haar stijl van schilderen. De geschiedenis van Enschede was ook haar favoriete onderwerp. Ze was op dat moment ook bezig met een schilderij met als onderwerp:
“De Krim” vlakbij het vroegere centrum van Enschede (Globaal wordt het gebied nu ingenomen door een deel van de Boulevard 1940-1945, het Postkantoor en de Edo Bergsmalaan).
We waren het al snel met elkaar eens. Nu was het zaak de WWS (Werkgroep Wijkbudgetten Stroinkslanden) te overtuigen. Gelukkig waren zij ook heel enthousiast en kon er een start gemaakt worden met het kunstwerk: Sonna startte met het maken van haar ontwerpschetsen en ik startte, om de kosten te beperken, zelf met de noodzakelijke voorbereidingen.
Sonna werkte drie weken lang op locatie aan het kunstwerk. Met veel publieke belangstelling. Veel nieuwsgierige mensen “wat gaat het worden” en wat later toen er meer van het kunstwerk zichtbaar werd kwamen de verhalen en ook heel veel vragen. Op vrijdag 30 september tijdens een buurtfeest werd het kunstwerk onthuld. Het kunstwerk bestaat uit acht panelen met elke hun eigen verhaal.
Heb ik je nieuwsgierig gemaakt, wil je ook weten waarom de 2 tijgers bij het ontwerp horen, stuur dan een e-mail naar kunstwerkhanterlanden@ziggo.nl en ik stuur je het complete document toe.


Buurtinformatie

Over alle buurten is informatie beschikbaar. Klik hier om naar de overzichtspagina te gaan.

Lees meer

#jijmaaktdebuurt

RT @Twekkeleveld: Brrr wat is het koud! Tijd voor koffie, geniet vanaf nu ook van de nieuwe editie van de Wijkkrant! Lees de wijkkrant vana…

20:40 23 feb 2018, door @jijmaaktdebuurt

#jijmaaktdebuurt

RT @EnschedeSDNoord: Kom aanstaande zaterdag naar de opschoondag in Deppenbroek! Georganiseerd door @bpdeppenbroek. Vanaf 13.45 uur verzame…

20:40 23 feb 2018, door @jijmaaktdebuurt

De Groene Loper Enschede gaat door

nieuws, Alle buurten

De Groene Loper Enschede is begin vorig jaar gestart als pilot. Mede door de Groene Loper zijn verschillende nieuwe groene initiatieven in Enschede …

Lees meer

‘De Kersttocht’ van Roombeek

nieuws, Alle buurten

Wandel mee met deze schitterende tocht op 15 december 2017! Vorig jaar hebben veel bezoekers “De Kersttocht”, die toen voor het eerst …

Lees meer